.:: BLOG

Bi̇r Brazi̇li̇an Ji̇u-Ji̇tsu turnuvası öncesi̇ nelere di̇kkat edi̇lmeli̇?

Devran Umut Tuzla • 09 Mart 2022 - 09:07 978 görüntülenme


Konfor alanımızdan çıkarak kendimizi test ettiğimiz spor müsabakaları birçok açıdan potansiyelimizi ortaya çıkarmaktadır. Peki, BJJ müsabakalarına ilk defa hazırlanan bir sporcu olarak nelere dikkat etmeli, turnuvada nelerle karşılaşma beklentisinde olmalıyız?

Öncelikle turnuva hazırlık sürecinde daha farklı bir antrenman rutinine girmiş olmanız ve hazırlığınızı yapmış olmanız en bariz ilkelerden. Kendinizi en iyi hissettiğiniz tekniklere odaklanıp onları bol bol tekrar ederek yaptığınız çalışmalar neticesinde içgüdüsel olarak düşünmeden yapabilecek hale gelmeniz turnuva heyecanında da bu teknikleri uygulama imkânı sağlayacaktır. 

Müsabaka maçları her iki tarafın da en iyi oldukları oyunlarını sergiledikleri mücadelelerdir. Yeni ve ilk defa görülmüş ya da az çalıştığınız, emin olmadığınız teknikleri deneme alanı değildir. Turnuva deneyiminiz arttıkça ve teknik repertuarınız genişledikçe elbette bu söylediğim belli noktalarda geçerliliğini yitirecektir, ancak sınırlı minder deneyimine ve teknik bilgiye sahip sporcular için her zaman güvenli ve bildiği teknikleri uygulaması başarı oranlarını artıracaktır. 


Kondisyonunuz en az tekniğiniz kadar önem arz etmektedir. Katılacağınız turnuvanın kural düzenine göre maç sürenize bakarak antrenman yapmanız ve temponuzu kontrollü bir şekilde artırıp azaltmanız, gerçek maçınız esnasında da nefesinizin ritmini kaçırmamanıza yardımcı olacaktır.  Daha yoğun ve sert antrenmanların eşliğinde en az onlar kadar önem taşıyan süreç iyileşme sürecidir. Yani temiz beslenmeniz ve en az 8 saatlik gece uykuları ile bedeninizi desteklemeniz hem hazırlık sürecinde sakatlıklarınızı minimize edecek, hem de müsabakada daha iyi bir performans sergilemenizi sağlayacaktır. 


Turnuvaya yaklaştıkça, antrenman şiddeti azaltılmalı, vücudunuzun dinlenmesine ve toparlanmasına imkân tanımalısınız. Turnuva haftası artık sert idmanlardan uzak, teknik tekrarı, kas hafızasını kuvvetlendirecek, ter antrenmanları tercih etmeniz müsabakada daha enerjik ve güçlü dövüşebilmenizi sağlar. Müsabakanıza 1 hafta – 10 gün kala kafein içeren içecekleri keserseniz kafeine olan duyarlılığınızı yeniden artıracak, turnuva günü tükettiğini kahve ve benzeri içeceklerin etkisini de daha iyi hissetmenize imkân sağlayacaktır. 


Etkinlik eğer farklı bir şehirde veya ülkedeyse, başlangıç gününden en az 1 gün önce seyahatinizi sonlandırıp yolculuktan kaynaklı oluşacak ödemin vücudunuzdan atılmasına ve dinlenmenize süre tanımanız yine size turnuva günü daha iyi hissettirecektir. Tartınızı bitirip kilonuzu da onaylattıktan sonra maçınıza kadar su tüketiminize özellikle özen gösterin. Dehidre olmamaya dikkat edin, düzenli su için. 


Maçınızdan önceki gün temiz beslenmeye ve vaktinde uyumaya dikkat edin. Etkinlik günü kolay sindirilebilir güzel bir kahvaltı ile güne başlayın. Hazırlıklarınızı yaptıktan sonra turnuva alanında maçınızı beklerken aç kalmamak adına da (Muz, elma vb.) meyve ve yine kolay sindirilebilir temiz yiyecekler taşıyın. Yanınızda mutlaka su taşıyın ve düzenli olarak tüketin. Terlemeden kaynaklı mineral kaybınızı azaltmak adına yanınıza tuz alıp maç aralarında su ile tüketebilirsiniz. Glüten ve rafine şeker içeren ürünler tüketmemeniz fiziksel performansınızı artıracaktır. Etkinlik alanında giyebileceğiniz rahat bir çift terlik, ısındıktan sonra beden ısınızı kaybettirmeyecek bir hoodie/geniş sweater ideal olacaktır. Maç aralarının ne kadar süreceğini bilmediğiniz ve sonrasında üniforma arama telaşına düşmemek için yedek rashguard ve short bulundurmanız oluşabilecek son dakika heyecanlarının önüne geçecektir. 


Maçınızın ne zaman olacağına dair aşağı yukarı bir fikir sahibi olabilirsiniz. Organizatörler karşılaşmaları listeleyeceklerdir. Venüye maçınızdan 1.5-2 saat önce gelmeniz hem atmosfere alışmanıza yardımcı olacak hem de etkinlik alanında fazla bekleyerek enerjinizin düşmesine engel olacaktır. 


Tekrar tekrar terleyip soğumamanız ve enerjinizi boşa harcamamanız için maçınızın saatinden 20 dk önce ısınmaya başlayarak hazır beklemeniz verimli olacaktır. Takım arkadaşlarınız ile beraber gittiyseniz maçı olan arkadaşlarınızın köşesinde bulunabilir, eğer teknik bilgi olarak yardımcı olamıyorsanız maçın süresini ve puanlamayı ona belli aralıklarla bildirebilirsiniz. Kendi maçınızı takip ederken bir yandan takım arkadaşlarınızı da gözetmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın ki birlikte her zaman daha güçlü olursunuz. 


Eğer ilk kez bir grappling/BJJ müsabakasına katılıyorsanız öncesinde kural kitapçığını okumanız önem arz etmektedir. Eğitmeniniz size genel hatlarıyla turnuva düzeninden ve puanlama sisteminden bahsetmiş olacaktır. Müsabaka alanına geldiğinizde, kendi maçınızdan önce olan özellikle üst kuşakların maçlarını izlemeniz genel düzenin nasıl işlediği ile ilgili size bilgi verecektir. 


Maçınız esnasında hakemin direktiflerine uymaya, karşı çıkıp saygısızca tepkiler vermemeye özen gösterin. Unutmayın, rakibiniz düşmanınız değildir, bilakis sizin kendinizi test etmenize imkân sağlayan kişidir, onlara öfke değil minnet duymanız gerekmektedir. Bu tarz bir tutum hem sizin bir sporcu olarak iyi görünmemenize hem de ekibinizin genel duruşu üzerinde etkili olacaktır. Maçınız esnasında hakemin direktifleri haricinde kulak vermeniz ve odaklanmanız gereken tek ses köşenizde size destek olan eğitmeniniz veya takım arkadaşınızın sesidir. Maç esnasında takım arkadaşlarım, izleyenler ne düşünür, kaybediyorum, nasıl gözüküyorum, rezil mi olurum kaybedersem vb. negatif düşünceleri susturmaya özen gösterin. Unutmayın, eğitmeniniz ve takım arkadaşlarınız kazancınız ve mağlubiyetinizden dolayı değil, onlarla minderi paylaşıyor olmanızdan, verdiğiniz emek ve mücadeleden, gösterdiğiniz cesaretten dolayı sizlerle gurur duyuyorlar. 


Hepimiz mücadele sporlarında müsabakaya çıkarken elbette kazanmak için çıkıyoruz. Ancak unutmayın ki illaki birileri kaybedecek ki birileri kazansın. Başarı sonuç değildir. Başarısızlık da ölümcül değildir. Önemli olan devam etme cesaretidir. Zaferde alçakgönüllü, yenilgide de zarif olun. En önemlisi de keyif almayı unutmayın.