.:: BLOG

BJJ 101 - Görgü Kuralları

Eyüp Alp Ermiş • 31 Mart 2022 - 14:44 933 görüntülenme

BJJ Görgü Kuralları: Mat üzerinde Nasıl Davranacağınızı Bilin


BJJ, insanların birbirleriyle gerçekçi koşullarda mücadele etmelerini sağlayan yoğun bir spordur. Böyle bir ortamda gerilimin yüksek olması doğaldır ve bu nedenle spor salonu kurallarına, diğer bir değişle BJJ görgü kurallarına uymak önemlidir. Bunu yapmamak takım arkadaşlarımız ile aramızın bozulmasına neden olabilir.

Bu kapsamlı kılavuz, BJJ eğitimi alırken aklınızda bulundurmak isteyeceğiniz BJJ görgü kurallarının tüm temellerini özetlemektedir. 

BJJ Mat Görgü Kuralları

Hijyen

Uygun hijyeni sağlamak sadece kibar olmanın ötesine geçer ve aslında spor salonundaki herkesin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar. Hijyen, "Tatami’de ayakkabı olmamasından", "her dersten sonra GI'nizi yıkamanıza" kadar her şeyi kapsar. Bu kurallara sürekli uymak ve akılda tutmak çok ama çok önemlidir.

Kişisel hijyen, insanların birbirine çok yakınlaştığı bir sporda çok önemlidir. Derse duş alarak gelin, parmak ve ayak tırnaklarınızı kesilmiş halde tutun. Hastaysanız veya cilt enfeksiyonunuz varsa derse gelmeyin. Her dersten önce dişlerinizi fırçalayın, ağız gargarası kullanın veya en azından bir sakız çiğneyin.

Uygun giyinmek

Kıyafetiniz girdiğiniz derse uygun olmalıdır (GI veya No-GI) ve akademi kurallarına da uygun olmalıdır. GI altına bir rash guard giyin.
Kemerinizi nasıl bağlayacağınızı öğrenin, belinize düzgün bağlanmış bir kemerle GI'niz 10 kat daha iyi görünecektir.


Not:
Kemeriniz sihirli anti bakteriyel özelliklere sahip değildir ve diğer eşyalarınız kadar sık olmasada yıkanmalıdır. Her dersten sonra terli kıyafetlerinizden ayrı bir yerde muhafaza edilip havalandırılmalıdır.


İç çamaşırları tartışılmaz bir zorunluluktur. Boğuşma sırasında kimse sizin çatalınızı görmek istemez :) 

Sizi veya antrenman partnerinizi potansiyel olarak yaralayabileceğinden, antrenmandan önce her türlü mücevher çıkarılmalıdır. 

Başlangıç dersiniz ise ya da no-gi sınıfındaysanız, antrenmanı engelleyebilecek fermuarlı, cepli veya benzeri aksesuarlı şort veya gömlek giymekten kaçının.

Beyaz kuşaklar da insandır

Hangi renk kemere veya stripe sayısına sahip olursanız olun, herkese saygılı davranın. Daha da önemlisi, daha yüksek kemeriniz varsa, daha düşük kemerlerin sizi izlediğini unutmayın. Bu yüzden olumlu bir örnek olmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Herkesle arkadaş olmak zorunda değilsiniz ama minderdeki herkese saygı duymak zorundasınız.

Salon kurallarına uyun

Salon kuralları bir BJJ okulundan diğerine değişebilir, ancak bunların bir nedeni vardır - eğitmenlerin peşinde olduğu eğitim ortamını yaratmak. Bir spor salonunda antrenman yapmayı tercih ettiğinizde, o salonun kurallarına ve temel BJJ görgü kurallarına uyun.

Konuşmalar Jiu Jitsu çerçevesi dışına çıkmamalı

Bu, hemen hemen her spor salonunun kabul ettiği yazılı olmayan bir kuraldır. Tatami eğitim için bir yerdir. Şaka ve genel sohbetler normal olsa da politika, din veya diğer hassas konular gibi konuları gündeme getirmeye çalışmak iyi bir fikir değildir. İnsanların BJJ  öğrenmek için minderlerde oldukları gerçeğine saygı gösterin.

BJJ Sınıfı Görgü Kuralları

Sınıfta nasıl davrandığınız, sizin ve diğer öğrencilerin deneyimden ne kadar yararlanabileceğinizi doğrudan etkileyecektir. Sınıfın akışını bozmak ve herkesin dikkatini dağıtmak için bir kişi yeter. Ders sırasında BJJ görgü kuralları belirlidir ve çiğnenmemesi gereken bazı temel kurallar vardır.
Zamanında gel

Sınıf yapısından bağımsız olarak, eğitmenler, size en iyi eğitim deneyimini sağlamaya çalışırlar. Sınıfta bulunduğunuz zamanı en verilmli şekilde değerlendirmek onların ilk amacıdır. Zamanında gelmek sadece saygılı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir sınıfın ne kadar verimli olacağı açısından da ÇOK önemlidir. Geç kalmayın.

Isınma hareketlerini kasıtlı olarak atlamayın

Isınma, esneme veya soğuma sınıfın en heyecan verici kısmı olmasa da çok önemlidir - aksi halde bu yapılmazdı. Bir şeyleri gönülsüzce yapmak ne size ne de sınıftaki morale hiçbir şey kazandırmaz. Sakatlıkların çoğu ve antreman sonrası ağrıların büyük bir kısmı bu ısınma/soğuma hareketleri ile önlenebilir.

Ders sırasında minimum düzeyde konuşmaya özen gösterin

Eğitmen bir şeyler gösterirken sınıfta tam bir sessiz ortam olmalıdır. Yaptığınız her yorum veya şaka dersin bitmesini bekleyebilir. Aynı şey, teknik uygulama veya alıştırmalar sırasında insanlara koçluk yapmak için de geçerlidir – bu eğitmenin/koçun işidir, sizin değil. Sessiz olun ve elinizden gelen en iyi şekilde gösterileni yapmaya çalışın. Üst kuşaklar bazen ufak hataları düzeltse de, hoca değillerdir. 

Koçun gösterdiği tekniklere bağlı kalın

Gösterilenin dışında teknik uygulamak çoğu eğitmenin gerçekten sinirlerini bozan bir şeydir. Evet başka seçenekler de var ve evet, her hamlede savunmalar ve kaçışlar var ve eğitmenler bunu sizden çok daha iyi biliyor. Belirli bir tekniğin belirli bir şekilde gösterilmesinin de bir nedeni vardır. Roll zamanı geldiğinde, ne istersen yapma şansınız olacak.

Tekniği izlerken saygılı bir duruş sergileyin

Çoğu spor salonunda, üzerinde konuşulmuş bir kural olmasa da, eğitmen teknik gösterirken nasıl durduğunuz veya oturduğunuz çok önemlidir. Herkesin aynı pozisyonda oturmasına gerek yok elbette ama mindere uzanmak da uygun bir hareket değildir. Samuraylar gibi ciddi bir oturuş beklenmese de, dikkatinizin eğitmeninizde olduğunu gösterir bir duruş eğitmeninize olan saygınızı belirtir.

Soru sorun ama abartmayın

Eğitmenler genellikle bir anlatımın sonunda veya dersin sonunda sorular ve cevaplar için yer bırakırlar. Bu bir şey sormak için harika bir zamandır. Ancak sorularınızı sınıfın konusuna özel tutun ve diğer insanların da soruları olabileceğini hatırlamaya çalışın.

Cep telefonunu sessize al

Ders sırasında cep telefonunu sessize al. Nokta. Bir cep telefonunun çalması, birinin derse geç gelmesine, eğitmenin sözünü kesmesine veya gereksiz konuşmasına eşdeğerdir. Herkesin dikkatini dağıtır. Daha da iyisi, telefonunuzu dolabınızda veya arabanızda bırakın. Antrenman yaparken dünyayla bağlantınızı kesmenin verdiği huzuru yaşayın :)

Çekimden önce izin alın

Sosyal medya iyi hoş ama teknik anlatılırken veya teknik uygulanırken video veya fotoğraf çekmek hoş karşılanmaz. Ders devam ederken video veya fotoğraf çekmek istiyorsanız çekip çekemeyeceğinizi sorun ve asla buna izin verildiğini varsaymayın.

BJJ Roll Görgü Kuralları

BJJ görgü kuralları dersin teknik kısmı bittiğinde bitmez. Roll sırasında aklınızda bulundurmanız gereken uyacağınız bu kurallar sayesinde, sadece siz ve partneriniz için değil, çevrenizdeki diğer insanlar için de roll kalitesi artacaktır.

Egonuzu kontrol altında tutun

Temel olarak, rakibinize kazaran tokat atmanızda veya gereksiz sert submission yapmanızda egonuz bir rol oynar. Ancak bunu kontrol altında tutmak sizin sorumluluğunuzdadır.
Diğer insanların da egoları olduğunu bilin ve egolarımızın hareketlerimizi ve daha da önemlisi tepkilerimizi yönlendirmelerine izin verirsek, roll o kadar hoş bir deneyim olmaz. Şu sözü aklınızdan çıkarmayın “Bir hareketi yapmak için gerektiğinden fazla güç uygulamanız gerekiyorsa, o hareketi yapmayı tam olarak öğrenmemişsinizdir.”

Çevrenizden haberdar olmak

Çiftler kaçınılmaz olarak ara ara birbirine çarpar. Etrafınızda olup bitenlere karşı dikkatli olmalısınız. Üst kuşaklar ile çarpışırsanız alt kuşak olarak yer değiştirmeniz beklenir. Sizin de üst kuşak olacağınız zaman gelecektir. Merak etmeyin.

Siz ve partneriniz bir duvara veya köşeye sıkışmış bir gruba çok yaklaştıysanız, elbette ki siz uzaklaşarak onlara yer açmalısınız.

Çevresel farkındalık antrenman yaparken özellikle çok önemlidir. Take down çalışacaksanız yeterli alanın olduğundan emin olun.

Ellerine dikkat et

Kazalar elbette olacaktır. Bununla birlikte, rakibinizin 3 parmağınızdan daha azını tutarsanız, saçını tutarsanız veya kasıtlı olarak çimdiklerseniz insanların tepkileri ile karşılaşırsınız. İlk başta sizi uyarır ama tekrar ederseniz sizinle partner olmayı reddetmeye başlarlar. Adil oynayın!

No-GI'de partnerinizin kıyafetinden tutmamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Rakibiniz şort yerine GI pantolonu dahi giymiş olsa No-GI dersinde pantolonu tutmayın.

Ne yaptığını bilmiyorsan, daha zor olanı yapmak iyi bir fikir değil

Spazzing (deli dana gibi saldırmak), kontrolümüz altındadır. Ancak özellikle yeni başlayanlar olarak bunun her zaman farkında değiliz. Birinin, etrafında olup biteni veya partnerine ne yaptığını hesaba katmadan bir şeyler başarmak için elinden gelen her şeyi yapması hoş değildir. BJJ öğrenmek istiyorsanız kaybedeceksiniz ve daha çok kaybedeceksiniz. Buna alışın ve en azından roll sırasında bazı temel BJJ görgü kurallarına uyun.

Boyut, yaş ve cinsiyet farklılıklarına saygı gösterin

Jiu Jitsu'da deneyim önemlidir ancak boyut, yaş ve cinsiyetin de gerçek faktörler olduğunu hatırlamak eşit derecede önemlidir. 100 kg'lık bir beyaz kuşak, 50 kg'lık bir mor kuşağı incitebilir. Sırf biri sizden daha yüksek rütbeli diye istediğiniz kadar sert gitmeye hakkınız olduğunu düşünmeyin.

Bu, sizden çok daha büyük biriyle roll yaparken de geçerlidir. 25 yaşındaki bir kişinin Kardiyo fitness düzeyi ve toparlanma hızı 55 yaşında olduğundan çok daha fazladır!

Kadınlar, erkekler kadar vahşi olabilir, ancak belirli bir ağırlık sınıfı için daha az kaslı olma eğilimindedir. Beyler, küçümseyici olmayın, aynı zamanda bunu Hulk'muşsunuz gibi davranmak için bir fırsat olarak kullanmayın. Her ikinizin de çalışmadan en iyi şekilde yararlanabilmesi için antrenman partnerinize uymaya çalışın.

Tap’e saygı gösterin

Tap’in her iki kişinin de sorumlu olduğu bir şey olduğunu unutmayın. Submission’a yakalanan kişi geri dönüşü olmayan bir noktayı ne zaman geçtiğini anlamalıyken, submission’ı yapan kişi de hayati eşiğe yaklaştığında yavaşlamalı ve partnerinin tap etmesine imkan vermelidir. BJJ görgü kuralları içinde en önemlisi bu kuraldır.

Zaferde alçakgönüllü ol

Birinin tap etmesi sonrası kutlama yapmak kötü bir fikirdir. Rakibiniz tap ederse, gülümseyin, GI'nizi düzeltin, tokalaşın ve tekrar başlayın. Bir antrenman partnerini her tap ettirişinizde UFC şampiyonluk kemeri kazanmış gibi davranmanıza gerek yok. Böyle yaparsanız yavaş yavaş antreman partneri bulmanız zorlaşacaktır. Saygı!

Spor Salonuna Misafir Olarak Giderken BJJ Görgü Kuralları

Son olarak, bir BJJ akademisini ziyaret ederken nasıl davranmanız gerektiğine bakalım. Elbette, ders sırasında ve roll sırasındaki davranışlar hakkında ele aldığımız tüm BJJ görgü kuralları hala geçerlidir. Ancak misafir olduğunuzda göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey daha var.

Erken git

Her şeyden önce, tam zamanında gitmeyin. Erken gidin. Bu sayede eğitmenle ve/veya öğrencilerden bazıları ile buluşup onları biraz tanımak için zamanınız olur.

Gittiğiniz spor salonu hakkında önceden araştırma yapın

GI ile 10th Planet spor salonuna gittiğinizi hayal edin :) Ziyaret ettiğiniz okulla ilgili temel bilgileri bildiğinizden emin olun ve bunun bir No-GI sınıfı, GI sınıfı, güreş sınıfı veya open mat olup olmadığının da farkında olun .

Gelmeden önce eğitmen veya spor salonu yetkilisi ile görüşmek iyi bir fikirdir. Derslerin saatinin güncel olup olmadığı, ertelenmiş veya iptal edilip edilmediğini öğrenerek zaman kaybetmekten kurtulmuş  olursunuz.

BJJ görgü kurallarınıza dikkat edin

BJJ'nin tüm görgü kuralları burada da geçerlidir. Bir ziyaretçi olarak, insanlar size biraz sert müdahale etse dahi aynı şekilde yanıt verme eğilimine karşı koyun.
Sadece roll etmelisiniz, spor salonundaki herkesi öldürmeye veya bir şey kanıtlamaya çalışmamalısınız. Roll etmenin temel kurallarına bağlı kalın ve mat üzerindeki zamanınızın tadını çıkarın.

Özellikle istenmedikçe öğretmeyin

Ziyaret ettiğinizde özellikle bir ders vermeniz istenmiyorsa, o zaman sadece bir öğrenci olduğunuzu ve tavsiye vermemeniz gerektiğini unutmayın.

Özet

BJJ görgü kuralları sadece "oss" deyip insanlara selam vermekten ibaret değildir. Bunlardan çok daha önemli kurallar vardır. Antrenmanın her kısmında, yarışmalarda ve spor salonlarını ziyaret ederken nasıl davrandığınız, bir sporcu olarak size ait genel bir izlenim oluşturmak için bir araya gelir. Kurallara uyun, her şeyin pozitif yönde değiştiğini göreceksiniz.

 

Ref: BJJ Etiquette: Know How To Conduct Yourself On The Mats