.:: BLOG

Çocuklar Neden Jiu-Jitsu Öğrenmelidir?

Eyüp Alp Ermiş • 02 Şubat 2023 - 08:52 779 görüntülenme

Teknolojiyle beslenen eğlence çağında, çocuklar eskisi kadar egzersiz yapmıyor, spor yapmıyor veya sosyalleşemiyor. Jiu-Jitsu (BJJ) çocuklara sağlık ve sosyal yaşam gibi ögeleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çok eğlencelidir ve hayata dair bazı harika fırsatları da beraberinde getirir.

Çoğu sporda olduğu gibi, çocuk dersleri hiçbir zaman yetişkin dersleri kadar yoğun değildir. BJJ kavramları öğretilirken oyunlar kullanılır.

Disiplin, Odaklanma ve Saygı

Etrafınıza bakın, uyarımlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklarda dikkat sorunlarının bu denli fazla görülmesinin en büyük nedeni budur. Disiplin ve odaklanmanın, eğitilmesi gereken kaslar gibi olduğu söylenir. Jiu Jitsu'yu öğrenmek eğlencelidir ancak teknikleri öğrenmek ve uygulamak çok ayrıntılı ve karmaşıktır. Çocuklar bunu yapmaktan zevk alırlar ve başarılı olabilmek için eğitmenlere dikkat etmek zorunda kalırlar. Jiu Jitsu, çocukların disiplinini ve odaklanmasını güçlendirecek ve geliştirecektir. Bu ileride daha iyi okul çalışması, daha iyi ilişkilere ve genel bir yaşam kalitesine dönüşecektir.

Saygı olmadan disipline sahip olamazsınız. Tıpkı yetişkinler gibi, çocuklar da bu kavramlarda zorlanır. Eğitmenlere ve takım arkadaşlarınıza saygı duymalısınız. Çocuklar takım arkadaşlarının sınırlarına ve onların çalışma ve öğrenme haklarına saygı duymayı BJJ yaparken öğrenirler.

Yaşınız ne olursa olsun, BJJ'de odaklanmanın ve saygının ne kadar önemli olduğunu çok çabuk öğrenirsiniz.


Kendini Savunmada Özgüven

BJJ tecrübesi olan bir çocuk, bir saldırganı kontrol edebilir ve gerçekçi bir senaryoda etkisiz hale getirebilir. Ayrıca rahatsız edici pozisyonlardan nasıl kaçacaklarını veya daha büyük ve daha güçlü bir saldırganın altında kalmaktan nasıl kurtulacaklarını da öğrenirler.

Kendinizi savunma yeteneği hak ettiğinden çok daha az değer gören bir beceridir. BJJ gerçek hayattaki durumlara uyarlanabilir ve potansiyel olarak hayatınızı kurtarabilir. Kendini savunmaya olan güven, çocuğu her yönden kendine güvenen bir birey olarak yetişmesini sağlar.

Rener Gracie, aşağıdaki videoda Ryron Gracie ile birlikte hazırladığı “Zorbalığa Dayanıklı Çocuklar” BJJ programını anlatıyor. Bu video derslere dair bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır.



Jiu-Jitsu'nun arkasındaki temel fikir, başka bir kişiye yumruk atmak, tekmelemek veya zarar vermek zorunda kalmadan kendinizi bir saldırgandan nasıl koruyacağınızı öğrenmektir.

Koordinasyon ve Beden Farkındalığı

Jiu Jitsu'yu öğrenmek, bir çocuğun birçok küçük ayrıntı içeren teknikleri uygulamasını gerektirir. Bu teknikleri uygulamayı öğrenmek, çocuğun ince motor becerilerini geliştirir ve onlara dengeyi iyi anlamalarını öğretir. Bu, çocukta güçlü kassal ve sinirsel bağlantıları geliştirir, koordinasyon ve dengeyi artırır. Bu beceriler daha sonra hayatlarındaki diğer sporlara ve aktivitelere yayılır ve sadece Jiu Jitsu'da değil, günlük yaşamda da daha başarılı olmalarına yardımcı olur.

Hedef Belirleme ve Tamamlama

Jiu Jitsu'da kendinizi test etmeniz ve gelişiminizi ölçmeniz için birçok fırsat vardır; rekabet, bir sonraki kemerinizi alma, canlı roll sırasında yeni bir teknik uygulama veya yeni bir rakibe karşı eski bir teknik uygulama gibi. Jiu Jitsu'daki öğrenme süreci boyunca, her gün biraz daha ileri gitmeyi ve biraz daha fazla çalışmayı öğrenirsiniz. Hedef her gün bir önceki günden daha ileri gitmektir.

Erken yaşlardan itibaren Jiu-Jitsu ile uğraşan çocuklar, geleceklerinde kendilerine güvenen, zorluklar karşısında pes etmeyen, yenilgilerinden ders çıkaran, saygılı ve güçlü birer birey oılarak parlama şansına sahip olurlar.

Çocuğunuzun hem fiziksel hem de duygusal olarak büyümesine tanık olmak için, bugün onu Jiu-Jitsu derslerine kaydedin!